Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Haglgevær

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Hvad er formålet med geværet ?
- Hvor stort er dit Rådighedsbeløb ?
- Hvilken kaliber ønsker du dig ?
- Er der et krav til udseende/type ?


Indledning
(til toppen)
Det første våben man typisk anskaffer som jæger er et haglgevær. Valget af type er oftest styret af ens første erfaring, men der er dog nogle ting man skal bestemme før man anskaffer sig sit nye haglgevær.

Til hvad, og hvor skal haglgeværet bruges er et relevant spørgsmål.
For eksempel betyder det normalt ikke noget om bøssen skal knækkes for at lade og genlade, men når man befinder sig i en båd på vandet, vælger mange et enkeltløbet halvautomat haglgevær e.lign. som lades i magasin. Det er mere praktisk og man har man helt styr på hvor løbet peger hen.

En anden overvejelse kan være om genladnings hastighed er en faktor. Oftest behøver genladning ikke at ske særlig hurtig hvis man primært skyder på bane, men det må gerne være hurtigt når man er på fasanjagt.
Om haglgeværet er Over and Under, eller Side by Side har mest kosmetisk betydning, og er oftest et spørgsmål om prisen. Side by Side har en tendens til at være dyrere men det er ikke altid sandt.

Uanset hvilken type man vælger, er langt det vigtigste at man får et gevær som passer til en selv og hvor balancen er i orden. Derfor bliver man som ny nød til at alliere sig med en erfaren skytte, eller bruge den ekspertise som findes i jagtforretningerne. Negligere man dette kan man i princippet lige så godt købe en pegestok for man kommer alligevel ikke til at ramme noget.

Funktion
(til toppen)
Der findes primært tre type af haglvåben som nævnt tidligere, O/U , S/S og enkeltløbede. I de to første har hvert løb en slagstift i hvert løb og kan kun lades med 2 patroner, og dette sker ved at knække geværet.
Enkeltløbende findes i yderligere 2 modeller, en som kan lades med 1 patron og en som kan lades med flere. Husk at loven ikke tillader at geværet kan lades med mere end 2 patroner, og derfor skal plomberes.

De enkelt løbede med flere skud findes som halvautomatiske og som pump geværer. Hvad man vælger afhænger typisk af temperament, men det tilrådes at man prøver et pumpgevær før man køber et første gang.

Materialer
(til toppen)
Vægten på haglgeværet kan være af stor betydning for valget af våben. I dag laves nye geværer i flere og flere forskellige materialer. Det gælder både løbet, mekanikken og skæftet.
Så det man skal overveje før købet er om man forventer at komme i en situation hvor man skal gå meget med sit haglgevær, f.eks. rype jagt i udlandet eller som klapper og hunde fører herhjemme.

En anden af de ting haglgeværet er kendt for er udsmykningen. Man ser ofte haglgeværer med en utrolig flot udsmykning, men som det er med så meget andet, så koster detaljerne.
Husk dog, som det også gælder med mange andre jagtgenstande, man køber ofte den slags ting for livet. Så selvom det føles dyrt nu, er det ikke dyrt på den lange bane.

Anvendelse
(til toppen)
Anvendelses mulighederne for haglgeværer er mange, og styre ofte valget af våben. Haglgeværer bruges som bekendt også på skydebane, og her vælger mange sportsskytter ofte at have et haglgevær til bane og et andet til jagt.
Et andet anvendelses område, som ikke er så kendt, er vildsvinejagt i f.eks. Polen. Her er brug af Slugs (brenickekule) tilladt, og et meget effektivt våben til drivjagt.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort