Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Våbenpleje

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Hviken olietype passer til årtiden ?
- Er der et specielt skæftebehov?
- Skal jeg have olien med under jagten ? (mobilitet)
- På hvilken måde opbevares våbene ?
- Er der nogle specialkrav ? (evt. fra producent)


Indledning
(til toppen)
Alle våben til jagt kræver vedligeholdelse, uanset type. Der er dog forskel på hvor meget vedligeholdelse de forskellige våben kræver, og mens man ikke slipper helt for at passe og pleje sine våben, er der dog en del våben på markedet i materialer der mindsker kravet til våbenpleje. Et eksempel på dette er lakerede skæfter på rifler og geværer. Almindelige skæfter skal normalt olieres, hvorimod man slipper for at vedligeholde lakerede skæfter eller kunststofskæfter.

Funktion
(til toppen)
De områder der kræver særlig pleje er skæfter og de bevægelige dele i våbenet. Det drejer sig overvejende om rengøring og oliering. For rifler og geværers vedkommende er især piben (på en riffel) eller løbet (på et gevær) et område der skal rengøres hyppigt. Her skal man rengøre med udgangspunkt i den type af ammunition man bruger i våbenet. Eksempelvis skal man ved brug af kobberkugler i en riffel bruge solvent (et kemikalie til at opløse de kobberrester der sidder i piben). Man skal altid rengøre sit jagtvåben efter jagt.
Der findes en lang række forskellige typer børster og rensesæt, der hver har deres fordele. En ting der er vigtig at tage med i betragtningen når man vælger rensesæt, er hvor man vil anvende det og hvilke krav dette stiller til rensesættets mobilitet. Planlægger man at jage på længerevarende ture eller rejser, vil mange rensesæt vise sig at være upraktiske, og det kan for eksempel være en fordel med adskillelige dele.

Når de bevægelige dele i våbenet skal olieres, tager man udgangspunkt i hvor man jager, og vælger en olie der passer til de pågældende forhold. Der findes nemlig flere forskellige typer olie, hver til deres formål. Skal man jage i et koldt område, vil en tyk olie hurtigt blive meget klæbrig og dermed have en forringende effekt på våbenet. Til kolde omgivelser bør man vælge en tynd eller syntetisk olie. På samme måde findes der eksempelvis olier der er specielt velegnede til opbevaringen af våben mellem jagt, eller til jagt i våde omgivelser.

Materialer
(til toppen)
Der er som nævnt mange forskellige produkter til rengøring af våben på markedet, og nye produkter bliver hele tiden introduceret eller videreudviklet. Man kan som hovedregel regne med at de traditionelle rensemidler og værktøj opfylder behovene, men det kan betale sig at holde sig ajour med udviklingen på markedet, da mange af disse produkter udvikles med henblik på at klare specifikke dele af rengøringen lettere og hurtigere

Udbuddet af olier til vedligeholdelse af våben udvides også jævnligt, som følge af den teknologiske udvikling på området, med bedre muligheder for optimal pleje og beskyttelse af våben og jagtudstyr til følge.
Man bør som minimum have følgende ting :

Riffel
- Syrefri olie
- Solvent
- Evt. skæfteolie
- Rensestok m redskaber børste mm.
Bue
- Strengvoks
- Syrefriolie
- Lille børste
Haglgevær
- Syrefri olie
- Evt. skæfteolie
- Rensestok m redskaber børste mm.

Anvendelse
(til toppen)
Anvendelsen af de forskellige produkter giver overvejende sig selv. Der er dog en ting der er vigtig at bemærke i forbindelse med pleje og vedligeholdelse af jagtvåben: Der er et lovkrav om at jagtvåben skal opbevares under lås i et SKAFOR godkendt opbevaringsskab. Disse er typisk lavet af metal, hvilket stiller yderligere krav til vedligeholdelsen af våbenet. Der vil hurtigt dannes rust på våbnet hvis det ikke er blevet olieret, eller hvis man ikke bruge de dertil indrettede remedier til at forhindre rust.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort