Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Kikkertsigte

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Til hvilken jagtform skal kikkertsigtet anvendes ? (anvendelse)
- Hvad er kravet til forstørrelse ? (skudafstand)
- Hvad er dit rådighedsbeløb ?
- Hvad til på døgnet skal kikkertsigtet oftest benyttes ? (lyskrav)


Indledning
(til toppen)
Uanset hvor præcis en riffel du har eller hvor god en skytte du er, rammer du ikke noget hvis ikke dit kikkertsigte er pålideligt. Man kan derfor sidestille købet af et kikkertsigte med købet af en riffel, når det drejer sig om betydningen for jagtens udfald. Der findes utroligt mange kikkertsigter på markedet, og det er først og fremmest vigtigt at gøre sig klart, hvilken type jagt kikkertsigtet skal bruges til: Rødpunktsigter anvendes eksempelvis primært til drivjagter og skud på bevægelige mål; kikkertsigter med stor forstørrelse anvendes til skud på lange afstande; kikkerter med lys i sigtemidlet og meget store linser anvendes til brug i tusmørke eller meget dårlige lysforhold. Også priserne på kikkertsigter spænder vidt, fra de forholdsvis billige til de meget dyre. Priserne på kikkertsigter spænder fra nogle få hundrede kroner til over kr. 30.000,- . Årsagen er at både håndværk og kvaliteten på materialer og varierer meget.

Funktion
(til toppen)
Kort fortalt er kikkertsigtets primære funktion at ramme det man sigter på. Da det ofte er en fordel at se sit mål tættere på, findes der et stort udbud af kikkerter med forstørrelsesfunktion. Man kan enten købe et kikkertsigte med fast forstørrelse eller et med variabel forstørrelse, hvor man selv kan bestemme hvor stor forstørrelsen skal være. En typisk forstørrelse vil være fra 2,5x til 10x. Forstørrelsen skabes ved at have flere linser i kikkertsigtet. Eftersom lys aftager når det passerer gennem glas, er lystransmissionen i kikkerten derfor meget vigtigt. Ud over at forme linserne præcist og specielt til formålet, bruger man også coating til at sikre at kikkerten får den bedst mulige lystransmissionen. Man skal derfor gøre sig klart, hvilken coating der er på kikkertsigtets linser.

Også holdbarheden på kikkertsigtet spiller en stor rolle. Da rekylen fra en riffel gør at kikkertsigtet bliver udsat for et tryk på op til 1000G på en brøkdel af et sekund, vil sigtet hurtigt være ødelagt hvis kvaliteten ikke er i orden.

Der er generelt en sammenhæng mellem pris og kvalitet, hvad angår købet af et kikkertsigte. Kikkertsigtet udgør absolut ikke det billigste tilbehør til en riffel. Til gengæld yder producenterne ofte livstidsgaranti på et kikkertsigte.

Materialer
(til toppen)
Ikke anvendt.

Anvendelse
(til toppen)
Ikke anvendt.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort