Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Ladepresse

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Til hvilken kaliber eller kalibrer skal genlades ?
- Hvor tit skal der genlades ? (hyppighed)
- Skal ladepressen stå fast monteret eller skal den monteres til hver gang ? (mobilitet)


Indledning
(til toppen)
Det centrale værktøj i genladningen er ladepressen. Der findes mange producenter af ladepresser, og som udgangspunkt har samtlige producenter valgt at benytte den samme standard for gevindmål og diameter. Det skyldes antageligvis at de fleste producenter er amerikanske, og derfor benytter tommemålet. Kvaliteten af ladepresser har været meget svingende, men de fleste producenter nærmer sig nu et temmelig højt niveau, selvom der stadig er forskelle i kvaliteten. Der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og det kan i høj grad betale sig at investere i en ladepresse af høj kvalitet. Vælger man en god ladepresse fra starten, går der utroligt lang tid inden man behøver at udskifte den. Fordi ladepressen er det centrale værktøj i genladningen, kan så lidt som 1.000 kroners forskel i prisen have betydning for om ladepressen skal udskiftes efter fem år, eller om den holder hele livet.

Funktion
(til toppen)
Da formålet med ladepressen er at overføre energi til formningen af hylstret, vil den kaliber man oftest anvender, have indflydelse på hvilken ladepresse man skal vælge. Dette forstået på den måde, at jo større kaliber og dermed kraftigere hylstre man bruger, desto kraftigere skal ladepressen være. Hvis man også lader for andre jægere, og bruger ladepressen ofte og til flere forskellige kalibre, stiller det naturligvis større krav til valget af ladepresse. Der findes to overordnede typer ladepresse: C-typen, som er åben, og ringtypen, som er lukket. Den åbne type er mere modtagelig for deformation. Den er ofte 500-1.000 kroner billigere, men holder ikke længe.

En anden ting man skal være opmærksom på, er den måde hvorpå matricerne fastgøres til ladepressen. De fleste producenter vælger at bruge et simpelt gevind, hvilket betyder at man kan bruge matricer fra forskellige producenter. Enkelte har valgt et hurtigt på- og afklikningssystem til deres matricer, hvor der ikke kan bruges andre matricer end dem fra den pågældende producent.

Da det er de færreste der har et værelse der kan afsættes permanent til opfyldning, skal man også medregne mobiliteten i ladepressen. Det skal kunne afmonteres nemt, hvis værelset skal bruges til andet end genladning.

Materialer
(til toppen)
Der er ikke den store forskel i materialer eller vægt. De fleste ladepresser laves i støbejern. Der er dog enkelte der er lavet af nyere, lettere metaller. Det kan anbefales at prøve at mærke ladepressen i sine hænder, for bedre at kunne vurdere styrken og holdbarheden.

Anvendelse
(til toppen)
Ikke anvendt.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort