Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Montage

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Hvilken kaliber er min riffel eller der det flere rifler ?
- Hvilken rør størrelse er mit kikkertsigte ?
- Hvor stort er mit rådighedsbeløb ?
- Er der krav til mobilitet ? (flere rifler)


Indledning
(til toppen)
Når man har købt riffel og kikkertsigte, får man brug for en montage. Der er stor forskel i både pris og kvalitet på montager, og det er absolut værd at investere i en montage af ordentlig kvalitet. Vælger man at benytte en god riffel og et godt kikkertsigte sammen med en dårlig montage, vil resultatet også være derefter.

Funktion
(til toppen)
Når man vælger montage, skal man gøre sig klart hvad man vil bruge riffel og kikkertsigte til. Har man ikke brug for at skifte kikkertsigte på riflen, er der ingen grund til at vælge en aftagelig montage. Vil man derimod bruge sin riffel til flere forskellige jagtformål, skal man vælge en montage som kan bruges til flere forskellige kikkerter.

Man skal også gøre sig klart, hvilken riffelkaliber montagen skal sidde på. Eftersom rekylen overføres direkte fra riflen til kikkertsigtet via montagen, er det vigtigt at riffel og montage passer ordentligt sammen. Hvis man er i tvivl om dette skal man huske at spørge direkte til dette. Man skal blandt andet tage kikkertsigtets vægt i betragtning. Jo større vægt kikkertsigtet har, desto større belastning er der på montagen i skudafgivelsen.

Man kan som regel vælge om man vil montere sin montage selv, eller om man vil have det gjort i butikken. Vælger man at gøre det selv, skal man også være opmærksom på hvilken rørtykkelse kikkertsigtet har, og at montagen passer til den pågældende tykkelse.

Materialer
(til toppen)
Montager består typisk af aluminium eller stål, og der er en sammenhæng mellem pris og materialevalg. Aluminiumsmontager er meget lette og dermed også dyre, mens jernmontager er tunge og tilsvarende billigere.

Anvendelse
(til toppen)
Der findes som nævnt to overordnede typer af montager: faste montager og aftagelige montager. Man kan med fordel vælge en fast montage til en riffel der kun bruges til én type jagt – som for eksempel en kaliber der kun bruges til jagt på råvildt. Man bør derimod vælge en aftagelig montage til våben med flere brugsmuligheder – for eksempel drivjagt på vildsvin eller jagt på større hjortetyper. Skal man have sin riffel med ud at rejse, vil det også være hensigtsmæssigt med en aftagelig montage.

Der findes en lang række modeller inden for både faste og aftagelige montager, og der er mange forskellige argumenter for, hvilken en man bør vælge. Snak med personalet i din jagtforretning for at finde frem til den bedste montage til dit formål.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort