Indledning :
(til toppen)
En af de største investeringer man gør som jæger, er købet af sin jagtriffel. Ligesom så mange andre valg man træffer indenfor jagt, vil det ofte være et kompromis man skal indgå med sig selv.
Det siger sig selv, når prisen for en ny riffel ligger fra et par tusinde til hundrede tusinde plus. Det er meget muligt at finde den perfekte riffel, hvis man ikke har ubegrænsede midler, men udvalgt er større hvis man ikke skal tænke på økonomien.
Men når alt kommer til alt drejer valget sig om hvad man skal bruge sin riffel til, og ikke om hvor mange penge man har til rådighed.
Når man taler med andre jægere om hvilken riffel de har eller bruger, fokuseres ofte på mærket. Det er ikke så vigtigt i relation til funktionen af riflen, for dyret dør hvis det er ramt rigtigt med rette kaliber. Det man i virkeligheden skal fokusere på er, hvilken kaliber er det, og hvad riflen bruges til. Når man kender svaret på dette er det væsentligt nemmere at finde den riffel man skal have.
Derfor er denne guide også bygget op, med udgangspunkt i spørgsmålet ” Hvad skal du bruge din riffel til ?”
Som du ved er alle vores guides lavet for at give dig den bedst mulige viden, således at du ved hvad det drejer sig om og ved hvilke spørgsmål du skal stille i forretningen for at få lige den riffel der passer dig.
En meget vigtigt ting i købet af ny riffel er hvilken sigtekikkert skal der monteres på riflen. Valget af sigtekikkert og montage beskriver vi i to andre guider.
Funktion :
(til toppen)
Kaliber :
Der findes et utal af forskellige kalibrer på markedet i dag, hvilket gør valget af kaliber til nok det sværeste valg man skal træffe når man skal købe ny riffel. For lige så mange kalibrer der findes, lige så mange meninger findes der, og de fleste jægere har et godt argument til hvorfor lige deres kaliber er den rigtige.
Når man bruger betegnelsen kaliber, dækker dette ikke kun over diameteren på kuglen. Det beskriver kuglen og hylstret sammen og dermed også karakteristika (skudbane, rekyl. m.m.) for riflen.
Et godt eksempel på dette er .308 Winchester og 30-06 Springfield. Begge kalibrer benytter samme kugle, men benytter to vidt forskellige hylstre. .308 Win har det mindste hylster og har derfor kun plads til mindre ladninger af krudt. Det betyder at den i forhold til 30-06 ’ern har et mindre rekyl men samtidig også har en langsommere hastighed på kuglen og mere buet kuglebane.
Skal man derfor på et tidspunkt benytte sin riffel til jagt med lange skudhold, så skal man sikre sig at ens riffel har så flad en skudbane som muligt.
Et andet aspekt i valget af kaliber er hvor mange forskellige kugler kan man få til sin riffel. Det der en god ide at undersøge dette før man køber sin riffel, hvis man ikke ønsker selv at lave sin ammunition eller få en andre til at gøre det for sig.
Lovgivningen de steder hvor man skal på jagt spiller selvfølgelig en stor rolle for valget af riffel. Som du ved beskriver jagtloven i Danmark valget af riffel til jagt som en kuglevægt og anslagsenergi, med værdier som beskriver hvilke dyr de må bruges på. Det er ikke det samme i andre lande, så det er derfor vigtigt at finde ud af hvilke dyr man ønsker at jage og hvor man vil gøre dette før man træffer sit valg.
På mange jagtrejse destinationer er det muligt at leje/låne lovlig riffel på jagtstedet.
Hvad angår kaliber skal du altså have følgende oplysninger klar før du går i forretningen for af købe riffel :
Hvilke dyr ønsker du og jage og hvor henne ?
Hvilken type jagt vil du bruge din riffel til ? e.i. lange/korte skudhold.
Hvor stor rolle spiller rekylen for dig ? En stor kaliber kan slå så hårdt at man for rekyl skræk.
Kan det tænkes at du med tiden vil have 2 eller flere rifler ? Der er mange jægere i Danmark som har valgt at have en riffel til rådyr og en til større vildt.
Hvordan er økonomien ? Det første spørgsmål man får i jagtforretningen er typisk hvor meget riflen må koste. Husk dog på at en riffel sagtens kan holde et helt liv og derfor skal ses som en langsigtet investering.
Pibe :
Piben eller løbet på riflen er lavet af en legering af stål. Oftest er det kaliberen på riflen som bestemmer hvilken type stål der er brugt. En stor eller hurtig kaliber som har et stort tryk kræver en hård stål type, hvilket igen betyder at prisen stiger når kravet til stål hårdheden stiger da det er sværere at forarbejde det hårdere stål.
Samtidig har stålets hårdhed indflydelse på levetiden af piben, men alle kendte våbenmagere i dag ved hvilken stål legering som passer bedst til en given kaliber. Over årene er levetiden på piber generelt blevet væsentligt forbedret.
Der findes i dag flere forskellige måder man laver riffelgangen på. Kold hamring, drejet, smeltet m.v. og der er mange meninger om hvad der er den bedste metode, og derfor kan det være godt at vide at alle metoder er fint tilstrækkelige selv for den kræsne jæger, så længe våbenmageren har gjort det korrekt.
Da piben udgør en stor del af riflens samlede vægt og stabilitet, er det også her fabrikanterne adskiller sig fra hinanden. Længden på piben er med til at bestemme riflens ballistik, præcision og hastighed. Den tid en kugle er i piben er bestemmende for hvor høj hastighed den forlader mundingen med og hvor høj rotationen er. Dermed ikke sagt at en kugle bliver hurtigere og mere stabil des længere piben er. Det afhænger af krudtvalg og kuglevalg, og her har fabrikanten mange gange optimeret piben efter en bestemt kugle og kuglevægt.
Det er derfor vigtigt at man har fokus på hvad man skal skyde med sin riffel. Her tænkes specielt på størrelse og afstand
Låsen :
Låsen kan generelt beskrives på to måder.
Den mest brugte, kendte og efterlignede lås er Mauser låsen hvor bundstykket drejes og føres helt tilbage og frem for hvert skud.
Og så er der den nyere type hvor håndtaget i bundstykket trækkes lige tilbage og derved låses bundstykket op og følger med tilbage og frem igen. Denne lås kendes bla. fra Blazer men mange fabrikanter har efterhånden en model med denne type lås. Det er blandt andet hastighed på genladning der er særlig god med denne type lås. Til gengæld er prisen også højere.
Uanset hvilken af de to typer man vælger, opnås den hurtigste genladning ved træning på hjortebanen eller anden skydebane.
Skæfte :
Der findes et stort udvalg af skæfter. Det er også et af områderne på riflen som har den største indflydelse på prisen.
Rifler fås i fuld- og halvskæfte og er primært er spørgsmål om smag. Dog skal man med den fuldskæftede riffel være opmærksom på om piben kommer i utilsigtet kontakt med skæftet da dette kan ødelægge præcisionen på riflen.
Med hensyn til udformning findes generelt to typer. Den Europæiske type som har rundede linjer og konturer, og den amerikanske som har mere lige linjer og konturer. Her er der specielt op til jægeren selv at den type som passer bedste, men det er vigtigt at prøve flere forskellige fabrikanter (typer).
Om man skal vælge et skæfte af træ eller kunststof er mere en smags og prissag end det er et spørgsmål om egenskaber. Sagt på en anden måde er det meget svært at finde et specifikt punkt hvor kunststof skæftet er bedre end træ skæftet, andet end prisen. Men der er ingen tvivl om at man får egenskaberne til en anden pris.
Som opsummering skal man lade sige styre af pasform, smag og pris. Ikke nødvendigvis i den rækkefølge.
Materialer :
(til toppen)
Som beskrevet er næsten hver enkelt del af riflen tilgængelig i forskellige materialetyper. Det er vigtigt at holde sig for øje at valget at materialer ikke nødvendigvis er et valg som påvirker kvaliteten på riflen i relation til funktionen. Dog er der for de fleste områder sammenhæng mellem kvalitet, levetid og pris.
Anvendelse :
(til toppen)
Det vigtigste i forbindelse med købet af en ny riffel, er at finde ud af hvad man vil anvende sin riffel til. Her skal man først og fremmeste tænke på jagt, men man skal ikke glemme træning. Går man ofte på skydebanen skal piben eksempelvis helst være af en kraftig type, således at den ikke slides ned ved gentagne mange skud.
|