Jagtbutikken

Checkliste

Indledning

Funktion

Materialer

Anvendelse

Skydestok

Red.

Checkliste

Hvad skal jeg have besluttet/vide før jeg går i forretningen ?

- Hvilken skydestilling vil jeg anvende mest ?
- Hvilket transportkrav stiller jeg til skydestokken ?


Indledning
(til toppen)
Man vil på en riffeljagt ofte komme i situationer hvor det er nødvendigt med en stabilisator til sin riffel. Det kan for eksempel være i åbne områder hvor der ikke er mulighed for at støtte sig op ad et træ, og man pludselig skal skyde på et mål på lang afstand. Hvis man ikke kan komme i en skydestilling hvor man kan holde riflen i ro – for eksempel liggende – kan det være en stor fordel at have en skydestok med sig. Man kan anvende skydestokke i et utal af variationer og højder. Lige fra en gren skåret til i passende højde, til en metalskydestok med flere ben og teleskopstænger. Kvaliteten på de forskellige skydestokke varierer meget.

Funktion
(til toppen)
En skydestok skal kort fortalt bruges til at holde riflen stille i skydeøjeblikket. Man skal derudover tage højde for at skydestokken skal bæres med rundt på jagt. De trebenede skydestokke giver den bedste stabilitet i skydeøjeblikket, men er til gengæld også de mest klodsede at have med sig på jagt. Den mest praktiske løsning vil ofte være en tobenet eller etbenet skydestok eller en gren, hvormed man nemt og hurtigt kan afgive et skud, og som samtidig er bekvem at bære på. Hvis man stadig ikke kan holde riflen tilstrækkeligt stille når man skyder, er det sandsynligvis en forkert afstand at skyde fra.

En anden vigtig faktor at tage højde for når man vælger skydestok, er skydestillingen. Jo lavere en skydestilling man indtager, desto mere stabilt bliver skuddet. Man kan ikke altid komme til at skyde liggende, men vil ofte kunne indtage en siddende eller knælende skydestilling. Man vil derfor oftest have gavn af en skydestok der kan anvendes siddende eller knælende.

Materialer
(til toppen)
Man kan enten vælge selv at skære en skydestok til i træ, eller man kan købe skydestokke i metal i en række butikker. Vælger man at købe en skydestok, bør man være meget opmærksom på kvaliteten. Skydestokke kan købes billigt i mange lavprisvarehuse. Ofte vil mekanikken i teleskopstængerne her være af ringe kvalitet. Det kan i værste fald resultere i at teleskopstangen glider i skudøjeblikket. En skydestok skåret ud i træ udgør som nævnt er udmærket alternativ, som man samtidig kan anvende som vandrestok. Foretrækker man at købe en skydestok med teleskopstang, er det absolut anbefalelsesværdigt at teste teleskopleddet før man køber skydestokken.

Anvendelse
(til toppen)
Med god træning kan man med fordel anvende en etbenet skydestok. Den er nem at anvende og nem at have med. Har man svært ved at holde riflen stille, kan det være en fordel med en trebenet skydestok. Ulempen er at den er ubekvem at bære med rundt og at man risikerer at skræmme vildtet før man når at skyde. En god mellemting kan her være at vælge en lav tobenet skydestok som er forholdsvis nem at have med, og som er nem at bruge i en lav skydestilling.

Send evt.

Kommentarer

DryMate


VŠk med vandskvulp, oliespild fra kr. 149,-
______

Trigger Stick


Nem kvalitet fra
kr. 399,-

______

Bone Crusher


Smid saven vŠk.
______


Kun Dankort